Åland 2022 – reseberättelse

När Coronapandemin satte käppar i hjulet för mycket av Ålands turistverksamhet startade man en satsning att bygga en discgolfbana i varje av de 14 kommunerna för att locka tillbaka turisterna med en coronasäker aktivitet. På rekordtid designades och byggdes ett flertal banor på både huvudön och ute på skärgårdsöarna och redan i slutet av juli 2020 kunde man inviga 11 nya banor. I slutet av 2021 fanns det 16 banor (5st 18-hålsbanor och 11st 9-hålsbanor). Tack vare kontakter på ön kände vi till att de aktiva på Åland höll på med en utbyggnad av en av 9-hålsbanorna på ön till en tävlingsklassad AAA1 18-hålsbana, men det var oklart exakt när den skulle bli spelklar.

I början av april bjöd vi in klubbens medlemmar till en discgolfresa till Åland över kristihimmelfärdshelgen, 16 sängplatser var preliminärbokade på vandrarhemmet/Idrottscenter i Godby mitt på Åland. När anmälningstiden gått ut var nästan alla platser bokade och ytterligare några deltagare tillkom strax efter.

Via Simon på Järva Discgolf Shop fick vi kontakt med Anton Lindh från Härnösand som följde med på resan som vår privata tränare och därmed var alla platser på resan fyllda.

Dagarna innan avfärd varierade väderprognoserna får Åland mellan oavbrutet regn hela resan och periodvisa uppehåll.

Avfärd

Förutom den bilen som hämtade upp en deltagare som flugit in från Umeå så samlades vi vid ICA Stop på torsdagsmorgonen kl 07.15 för att flytta runt lite packning i bilarna och gav oss sedan iväg mot Grisslehamn. Båten gick kl 10 och vi var framme i god tid. Eftersom färjan var full fick alla passagerare gå ombord på sidan och endat förarna vara i bilarna. Några fick i uppdrag att lägga beslag på platser åt hela gänget och strax satt vi allihop med panaromautsikt i bistron.

Båten

Trots att det var tidig förmiddag var det inga problem för de flesta att ta en tidig lunch. Under färden fick vi erbjudande om att beställa tshirts med ”The worlds largest discgolfpark” på ryggen. Snabbt gick mer eller mindre hela lagret åt och vi kom överrens om leverans senare på eftermiddagen i Mariehamn.

Ankomst

När vi rullade av båten var himlen blå med lätta molnslöjor. Vi hämtade upp passagerarna som gått av via landgången och satte av mot helgens första bana.

Skag

Bana, Scores – Skags DGP är en blandad bana på 1700m, par 56, med både skogshål och öppna hål. Lite längre hål än vi var vana vid från hemmabanan, och den gemensamma reflektionen efter rundan var att det var VÄLDIGT mycket forehand/anhyzer-vänliga hål. Men det var fina hål, välskyltat och vi fick här stifta bekantskap med de rymnliga och välbyggda teer som visade sig vara genomgående på Åland. Totalt för hela sällskapet gick vi runt på +0.72/hål.

Mariehamn

Bana, Scores – Efter Skag åkte vi in till banan i Mariehamn och mötte upp Anders P som levererade våra nya tshirts och gjorde oss sällskap på rundan. Vädret fortsatte med en härlig Här var det kortare hål  och ett betydligt blåare scorekort. Snitt för hela sällskapet landade på -0.05. Roberto bjöd på resans första och enda Ace!

Ålands Idrottscenter

Med 27 hål i benen på en eftermiddag gav vi oss av mot Ålands Idrottscenter i Godby, mitt på Fasta Åland. När vi väl hittat kuverted med våra rumsnycklar delade vi upp sängarna och ställde in packningen och gav oss genast ut på byn för att få mat i magen. Hälften av oss hamnade på Charlie’s Pizza och andra hälften på Pizzeria Venetia. På kvällen ställde vi upp träningskorg och övade puttning och inspel på de öppna ytorna runt vandrarhemmet. Några i sällskapet drog iväg till Stallhagens 9-hålsbana i närheten och körde en kvällsrunda.

Soltuna

Bana, Scores – Vi vaknade till en dimmig morgon och efter en lagom tidig frukost (08.00) så körde vi upp till Geta/Solhaga för en runda på den fina 18-hålsbanan. Här uppe på berget skingrade sig molnen och vi bjöds på ytterligare en solig och härlig dag. Utsikten var spektakulär på sina ställen som till exempel utkastet på hål 10. Tuffare och längre hål än gårdagens 18-hålare gav ett totalresultat på +0.81/hål. Efter rundan blev det lunch på verandan på Soltuna Resturang & Café. Plankstek, åländsk abborre och burgare och en och annan kall öl. Fyra stannade kvar och gick ytterligare en runda medan resten av sällskapet åkte vidare till Kastelholm för eftermiddagsrundan.

Kastelholm

Bana, Scores – Den här banan kändes nästan som hemmabanan i Täby. Hål i längderna 50-90m, par 3, skog med mycket höjdskillander. Vi gick två rundor och landade på ett totalresultat på +0.30/hål. På vägen hem snannade vi till vid utsiktstornet vid Färjsundet, och Anton passade på att öva långkast över sundet (från klipporna på sydöstra sidan till klipporna på nordvästra sidan). Tre av fyra discar kom över.

Träning vid Stallhagen

Bana, Scores – Eftermiddagen avslutades med coaching i små grupper då Anton gav oss tips hur vi skulle förbåttra vår teknik kombinerat med spel på Stallhagens 9-hålsbana. Här var det imponernade hur man lyckats skapa en rolig och utmanande bana på en stor äng med relativt små (om än väldigt tunga) medel. Minst en träff på den stora burken blev det också. Även här landade vi på en totalscore på +0.30/hål.

Kvällsaktiviteter vid vandrarhemmet

Efter en lite mer utspridd middag samlades vi vid vandrarhemmet och tog fram träningskorgen. Den flyttades runt till olika kreativa och utmanande placeringar under kvällen och det kastades högt och lågt, runt hus och ner från klipporna ovanför. När det blev för kallt och byggigt ute avrundade vi kvällen med lite discgolf-filmer inne i TV-rummet.

Svinö

Bana, Scores – Efter att ha packat ihop och checkat ut från vandrarhemmet på lördagsmorgonen åkte vi till Svinö DGP. En tuff 9-håls skogsbana. Det kan ha varit att helgens aktiviteter började ta ut sin rätt och kraften i armarna började sina, men här landade vi på +1.05/hål. Banan var rolig med fina avslutningar på hålen och lite överraskande fairways. Vem kom förresten på idén med en luftledning på precis fel ställe när man kommit ut ur gapet på hål 8 med en fin drive?

Landskamp på Vesterkalmare

Bana, Scores – Efter att ha kollat i förväg med Tim på AX Discgolf så bjöd vi in de åländska discgolfarna till en liten landskamp i all vänskaplighet på den nya 18håls AAA1-banan Vesterkalmare. Som nämndes tidigare så var det oklart in i det längsta när banan skulle öppna för spel, men det visade sig vara just den sista dagen vi var på ön. Efter lunch i Mariehamn och med drygt 80 hål och en hel del övningskastande i benen de senaste 48 timmarna mötte vi upp en tapper liten skara ålänningar lagom till helgens första duggregn. Vi delade i blandade grupper så vi skulle få umgås lite med de lokala spelarna på rundan. Banan var avsevärt tuffare än de tidigare banorna vilket syns inte mins på slutresultatet på +1.57/hål, men vilket jobb som lags ner på den här banan. Utkastet på hål 11 var lika magnifikt som skrämmande för många av oss. Tävligen slutade med seger för Sverige, tack vare Antons runda på +2 med en god andraplats till Åland tack vare en stabil runda av Emil Solax på +8. Ett hedersomnämnande går till tävlingens (med bred marginal) yngste deltagare, 9-årige Harry Beeks som bor ett par drivar från första tee, slog drygt halva startfältet på den utmanande banan. Hatten av för Ålands framtid! Trots regnet fick vi alla en häftig utmaning och avslutning på vår ålandsresa

Färjan hem

Med knapp marginal hann vi tillbaka till Eckerö och körde ombord på färjan hem. Det var ett ganska slitet sällskap som åt en välförtjänt middag. Även om ingen verkade direkt sugen på att gå en runda dagen efter skall det skall bli intressant att se om intensivspelandet satt några spår när vi går nästa runda på hemmabanan.

Tack till alla som var med på resan, och tack till alla som varit med och designat, planerat och byggt banor på åland. Tack till Tim Granström på AX Discgolf och tack till Anders Påvall för tips och råd inför resan. Tack till Simon på Järva Discgolf Shop för att du fixade kontakten med Anton, och tack Anton för att du följde med och gav oss tips och råd under helgen!

Länkar:

AX Discgolf, Discgolf Åland, Visit Åland, Ålands Idrottscenter, Ålands discgolfklubb på Facebook

Fotoalbum från resan, Anton Lindh@Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *